Rozavlea

Comuna Rozavlea este situată în judeţul Maramureş, în zona de nord a Transilvaniei, pe cursul râului Iza, la aproximativ 80 de km est de municipiul Baia Mare, reşedinţa de judeţ, şi la 35km sud-est de Sighetu Marmaţiei, capitala Maramureşului Istoric.

Rozavlea atinge cifra de 4000 de suflete, majoritatea fiind prinse în vârtejul ocupaţiilor tradiţionale: agricultură, creşterea animalelor, pomicultură etc. Printre activităţile intense ce preocupă acum localnicii se numară şi comerţul, agroturismul, construcţiile.

Comuna Rozavlea este una dintre vechile aşezări din Maramureşul istoric, locuită de „Dacii liberi” din cele mai vechi timpuri. În vremea cnezatelor şi voievodatelor, Rozavlea a făcut parte din Cnezatul de vale al Bogdăneştilor. Rozavlea, fiind domeniu voievodal, a avut şi o mănăstire, până astăzi existând în partea de jos a localităţii, locuri denumite ca: „şesul mănăstirii” şi „dealul calugărului”.

În localitatea Rozavlea se desfăşoară anual, în perioada 15 – 20 august o amplă manifestare sub genericul, „Zilele culturii – Roza Rozalina”, la care sunt prezenţi mii de cetăţeni, fii ai comunei, dar şi oaspeţi din ţară şi de peste hotare.

La sarbătoarea Sfântă Mărie Mică, celebrată în 8 septembrie, încă din ajun se adună „profesii” (procesiuni religioase) din satele învecinate la biserică, unde îşi petrec noaptea în cântări şi rugăciuni.

La originea numelului comunei Rozavlea stau mai multe legende şi la fel de multe variante. Numele localităţii ar putea deriva din slavonul Rozavlete („a se revărsa”) sau de la sărbătoarea Rusaliilor. Însă bătrânii susţin că numele localităţii este dat de o legendă. „Se spune că, odinioară, Maramureşul istoric a fost locuit de oameni uriaşi. Cu timpul, în acel loc a rămas doar un bătrân care avea o fiică, pe nume Rozalia. Plimbându-se pe malurile Izei, fata a întâlnit un tânăr frumos, dar pitic, de care s-a îndrăgostit. Pentru a putea fi împreuna, fata s-a rugat să fie mai mică, iar flăcăul mai mare. Ruga lor a fost ascultată şi cei doi au făcut nuntă mare. Se spune că din cei doi s-au născut primii locuitori ai satului, motiv pentru care comuna a primit numele de Rozalia, devenit ulterior Rozavlea”.