Bogdan Voda

Comuna Bogdan Vodă, aşezare străveche în Maramureş, ţinut istoric legendar, face parte din Depresiunea Maramureş. Aceasta este situată pe Valea Izei, în partea de sud-est a judeţului Maramureş, la 100km de municipiul Baia Mare şi 50km de Sighetu Marmaţiei, la o altitudine medie de 400m.

Comuna Bogdan Vodă se învecinează: la nord, nord-est cu comuna Vişeu de Jos, la est cu oraşul Dragomireşti, la sud cu comuna Ieud şi la vest cu comuna Şieu.

Din punct de vedere cultural, afirmăm fără falsă modestie că Bogdan Vodă constituie un izvor nesecat al culturii româneşti şi avem toată convingerea că acest ţinut va fi cercetat pe viitor. Bogdan Vodă este un important centru turistic, apreciat pentru portul şi obiceiurile ce păstrează în mintea noastră amintirea strămoşilor.

Istoricul localităţii

Localitatea s-a numit înainte Cuhea, fiind menţionată pentru prima oară sub denumirea de Bogdan Vodă în 1352. A fost reşedinţă a voievozilor români din Maramureş. În această vreme a fost ridicată o cetate pe malul înalt al Izei, şi o biserică din piatră ale căror ruine se mai pot vedea şi acum. În 1365, localitatea împreună cu satele învecinate vor fi dăruite de regele Ungariei, Ludovic I de Anjou, nepoţilor lui Dragoş Vodă.

În 1365, localitatea împreună cu satele învecinate (Ieud, Bocicoel, amândouă Vişaele, Moisei, Borşa, Sălişte şi Săcel) vor fi dăruite de regele Ungariei, Ludovic I de Anjou, nepoţilor lui Dragoş Vodă alungaţi din Moldova de Bogdan, ctitorii de mai târziu a mănăstirii din Peri.

Ultima năvălire a tătarilor din 1717 a trecut prin foc bisericile de lemn din Maramureş. Aici, pe locul vechii biserici a fost contruită actuala biserică de lemn cu hramul „Sf. Nicolae” la 1718 (specifică arhitecturii maramureşene).